Kijken naar mogelijkheden

Ik ben Mark uit Purmerend. Ik ben 36 jaar, werk als beleidsmedewerker bij de gemeente en heb cerebrale parese.

Ik vertel in dit blog over mijn scholen en opleidingen. Mijn basis- en voorgezet onderwijs heb ik gevolgd op mytylscholen. Deze scholen zijn er speciaal voor mensen met een beperking. Voordeel hiervan is dat therapieën, zoals fysiotherapie en ergotherapie, in de school worden aangeboden. Twee grote nadelen waren voor mij het lange reizen en dat mijn schoolvrienden niet bij mij om de hoek woonden.

Te weinig uitdaging

Nadat ik mijn vmbo-diploma had behaald, lag het voor de hand dat ik daarna binnen het aangepast onderwijs een praktijkgerichte opleiding zou gaan volgen, zodat ik snel aan het werk zou kunnen. Ik heb toen een tijdje een administratieve opleiding gevolgd, maar dit gaf me te weinig uitdaging. Al snel kwam ik tot de conclusie dat ik mij binnen deze vorm van onderwijs niet kon ontplooien zoals ik zou willen. Daarom heb ik op advies van mijn ouders de stap naar het reguliere onderwijs gemaakt. Achteraf gezien één van de beste keuzes die ik in mijn leven heb gemaakt.

Huiverig

In het begin was ik hier best huiverig voor. Op de school waar ik voortgezet onderwijs heb gevolgd werd namelijk te veel nadruk gelegd op wat ik níet kon in plaats van dat er werd gekeken naar mijn mogelijkheden. Op het mbo, en later op het hbo, werd er veel meer gekeken op welke manier ik de opleiding zou kunnen voltooien. Qua denkniveau kon ik het prima aan, maar vaak had ik meer tijd nodig omdat mijn tempo lager ligt en soms werden opdrachten aangepast omdat de praktische uitvoering lastig voor mij was. Samen met mijn mentor en de docenten werden dan oplossingen gezocht.

Rijbewijs

Na het afronden van de mbo-opleiding Juridische Dienstverlening ben ik hbo Bestuurskunde gaan doen. In die periode heb ik ook mijn rijbewijs behaald. Dat ik zou kunnen autorijden had ik nooit verwacht, maar met de technische hulpmiddelen die er voor mensen met een beperking zijn is er toch heel veel mogelijk op dit gebied. Dankzij advies van een specialist in autoaanpassingen heb ik nu een stuurknop, aangepaste bediening voor de richtingaanwijzers en grotere pedalen. Lees meer over het halen van je rijbewijs voor auto, motor of scooter/bromfiets.

Oog voor talenten

Inmiddels ben ik alweer een aantal jaren werkzaam bij de gemeente Dijk & Waard als beleidsmedewerker Sociaal Domein. Ik heb het hier enorm naar mijn zin. Ik vind het fijn dat mijn werkgever vooral oog heeft voor mijn talenten in plaats van mijn beperkingen. Het blijft wel een zoektocht natuurlijk en soms moet je iets eerst uitproberen om te weten of het werkt of niet. Je manier van werken en wat je aankan verandert ook als je ouder wordt. Daarom is het heel belangrijk dat je zelf goed weet wat je aankunt en waar je goed in bent en dat ook aangeeft.

Lees ook de andere blogs van Mark over ouder worden en sporten. En Max vertelt in zijn blog over studeren en uitgaan met CP.

Lees ook deze blogs: