Ik en Mijn aandoening

Wij zijn jongeren Net Als Jij en wij hebben allemaal een beperking: CP, spina bifida of een aanlegstoornis of amputatie van het been.

Maar… wij zíjn niet onze beperking, aandoening of handicap! We hebben een eigen persoonlijkheid.

We willen het maximale uit ons leven halen, ons eigen leven leiden en onze eigen doelen nastreven.

Cerebrale parese

Cerebrale parese (CP) is een houdings- en bewegingsstoornis.

Spina bifida

Spina bifida wordt ook wel een ‘open ruggetje’ genoemd.

Aanlegstoornis of amputatie van het been

Soms wordt een kind geboren met een been waar ‘iets’ mee aan de hand is: het been is te kort of de voet is niet volgroeid. Het kan ook voorkomen dat beide benen verkort zijn. En soms is dan ook nog één of beide armen verkort en/of ontbreekt er een (deel van de) hand. Officieel heten deze afwijkingen ‘congenitale reductiedefecten’. Ze worden ook wel ‘aanlegstoornissen’ genoemd.

Energie en Belastingsklachten 

Fysiotherapeuten Lonneke en Nelie vertellen over de jongeren waar ze mee werken. Zij hebben vaak last van vermoeidheid en pijn. Herken jij dit ook? Dat je ‘s ochtends eigenlijk al moe wakker wordt en denkt: hoe kom ik de dag door?

Ouder worden met …

Jongeren met een beperking zoals CP, Spina bifida of een aanlegstoornis of amputatie van het been, vragen zich wel eens af hoe het later zal gaan. Wat gebeurt er als je ouder wordt?

Mark is al wat ouder, maar voelt zich nog jong. Hij schrijft over hoe het is om ouder te worden met CP.

Ik heb eigenlijk nooit echt gevonden dat mijn prothese of mijn beperking een belangrijk deel van mijn identiteit zijn. Ik vind niet dat dat mij definieert.

Sofie, 18 jaar, loopt met een beenprothese