Energie  

Fysiotherapeuten Lonneke en Nelie: De jongeren waar wij mee werken hebben vaak last van vermoeidheid en pijn. Herken jij dit ook? Dat je ‘s ochtends eigenlijk al moe wakker wordt en denkt: hoe kom ik de dag door?

Belasting en belastbaarheid

Vermoeidheid komt vaak doordat je meer doet dan je lijf aankan. Als je een beperking hebt, heb je vaak wat minder energie. Jouw ‘draagkracht’ of ‘belastbaarheid’ is minder groot. En de dingen die je doet kósten soms ook meer energie dan je denkt. De ‘belasting’ is dus juist groter. Het kan hierdoor makkelijk gebeuren dat je meer energie gebruikt dan je hebt. Of anders gezegd: er is geen goede balans tussen belasting (wat je doet) en belastbaarheid (wat je kunt).

Een voorbeeld: iets simpels als aankleden kan behoorlijk wat energie kosten. De belasting van aankleden is best groot. En omdat jouw batterij minder vol is, is jouw energie sneller op. Aankleden is voor jou dus extra vermoeiend.   

Balans vinden

Samen met een fysiotherapeut en ergotherapeut kun je gaan zoeken naar mogelijkheden om meer balans te vinden. Met de fysiotherapeut kun je je belastbaarheid vergroten, bijvoorbeeld door fitter te worden. De ergotherapeut kan meedenken hoe je de belasting kunt verlagen, bijvoorbeeld door hulpmiddelen of slimme trucjes te gebruiken. Het kan ook helpen om je activiteiten beter te verdelen over de dag en de week, en het is slim om genoeg pauzes te nemen.

Niet vastlopen

Een betere balans kan ook zorgen dat je in de toekomst niet vastloopt. Bijvoorbeeld bij het volhouden van een opleiding of baan. Dat jij wat minder energie hebt, betekent niet meteen dat je niet meer kunt doen wat je wilt, maar je doet het anders. Praat erover met een vriend of vriendin, je ouders of iemand in je revalidatieteam. Als je niet (meer) bekend bent in de revalidatie, kun je via de huisarts een fysiotherapeut en ergotherapeut om advies vragen of je alsnog laten verwijzen naar een revalidatiecentrum. Samen kunnen we kijken hoe het anders kan!

Kijk ook eens hoe Lisa hier mee omgaat.