Werk

Maatschappelijk werker Berna: Je wilt gaan werken of je zoekt een bijbaantje of stageplek en vraagt je af hoe je dat het beste kunt aanpakken. Mijn advies: vooral eerlijk zijn en vertellen als je iets niet kunt, als je meer tijd nodig hebt of ergens hulp bij nodig hebt. Je kunt ook vragen of je mag laten zien wat je kunt, bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek. Vaak ziet de werkgever dan dat veel dingen gewoon lukken.

Het is in ieder geval zinvol om je goed voor te bereiden en ook juist je sterke kanten te benoemen. Een checklist kan je daarbij helpen.

Kijk ook eens op de site van Emma at Work. Zij begeleiden jongeren met een fysieke beperking naar werk door training, coaching en vacatures. Ze werken hierin samen met grote werkgevers, en stellen je graag aan hen voor. (Ook voor stages en bijbanen.) ‘. Volg Emma at Work op FacebookInstagram of LinkedIn!

Gemeente en UWV

Als je wilt gaan werken, kun je begeleiding of jobcoaching krijgen van de gemeente (Wmo-loket) of van het UWV.

Op de website van de gemeente vind je ook informatie over werk en inkomen. En je kunt bij het sociaal team van de gemeente terecht met vragen over mogelijke ondersteuning.

Het UWV zorgt voor uitvoering van werknemersverzekeringen zoals de WW, WIA, WAO en de Ziektewet. Op de site van het UWV vind je allerlei informatie, o.a. over werken met een beperking en voorzieningen.

Bijbaantje

Jongeren geven zelf vaak aan dat een bijbaantje zinvol kan zijn om te ervaren of een bepaald soort werk je ligt.

Handige sites voor het zoeken van een bijbaan: zoekbijbaan.nl en bijbaan.nl.

Revalidatie

Je kunt ook advies vragen aan het revalidatieteam. Zij kunnen met je meedenken over jouw specifieke vragen en wat jij nodig hebt. Als je niet of niet meer bij een revalidatiecentrum bekend bent, kun je je huisarts vragen om een doorverwijzing.

Als mensen er op mijn werk naar vragen, zeg ik meestal gewoon: ”ik heb een beperking aan mijn linkerkant, mijn been werkt minder goed, maar daar heb ik niet veel last van”. Dan vertel ik wel meer over mijn arm: “Mijn arm werkt eigenlijk niet zo goed mee dus ik doe de meeste dingen met één hand”. En dan vragen ze meestal ook wel door, van “hoe doe je dat dan?”. En dan zeg ik dat ik eigenlijk overal trucjes voor heb. Dus de meeste dingen die jij met twee handen doet, lukken mij ook met één. Dat vinden ze altijd wel fijn om te horen. En als er iets is wat niet lukt dan zeg ik het gewoon, maar dat zijn vaak alleen maar dingen zoals grote dozen met twee handen tillen.

Niek, 19 jaar, heeft CP en kan zijn arm niet goed gebruiken