Sport

Sporten en lekker kunnen bewegen is essentieel voor je gezondheid, ook voor mensen met een beperking. Je wordt er fitter van, waardoor je fysieke uitdagingen beter kunt volhouden, zoals je bijbaantje in de horeca of een dag naar een festival. En uit onderzoek blijkt dat het ook goed is voor je zelfvertrouwen en dat je er gezondheidsproblemen in de toekomst mee voorkomt, zoals overgewicht en hart- en vaatziekten. Hopelijk heb jij dat ook al ervaren en heb je je als kind op een leuke manier met sport kunnen bezighouden.

Een sport die bij jou past

Als sporten bij een gewone sportclub niet lukt, zijn er gelukkig steeds meer mogelijkheden om aangepast te sporten. In een revalidatiecentrum kunnen ze je daar alles over vertellen. Ze kunnen je ook begeleiden bij het vinden van een sport die bij jou past. (Als je niet (meer) bij een revalidatiearts komt, kun je je huisarts vragen om je door te verwijzen.)

Informatie over aangepast sporten

  • Op de website Uniek Sporten  vind je allerlei inspiratie en een ‘sportzoeker’, die je helpt om te zoeken naar het aanbod bij jou in de buurt. Je kunt hier ook een aanvraag doen voor vergoeding van een sporthulpmiddel.
  • Sportzorg.nl is een website van de sportartsen in Nederland. Hier vind je informatie over sporten met CP. Hier vind je ook een speciale brochure over sporten met CP.
  • Only Friends is een sportclub met vestigingen in Utrecht en Amsterdam voor kinderen en jongeren met een beperking.
  • Special Heroes is een sportstimuleringsprogramma voor leerlingen binnen het (voortgezet) speciaal onderwijs (6-19 jaar)

Fit in transitie

Juist in de transitiefase is het belangrijk om te zorgen dat je goed fit blijft. Als je hier vragen over hebt kun je terecht bij een fysiotherapeut of sporttherapeut. De sporttherapeut kan je ook helpen om vaardiger en behendiger te worden in je rolstoel, zodat je er bijvoorbeeld makkelijker zelfstandig op uit kunt.

Nooit te laat!

En mocht je al een tijd niet hebben gesport en een drempel over moeten om weer te beginnen, bedenk dan dat het nooit te laat is om te beginnen! En met de juiste begeleiding zijn bijna alle sporten te beoefenen.

Lees ook eens dit blog van Mark, de eerste wielrenner in Nederland op een driewielfiets, of het ervaringsverhaal van Niels Vink, die pas op zijn 16e begon met rolstoeltennis en vorig jaar op zijn 18e paralympisch kampioen werd.