Seksualiteit

Seksuoloog Egbert: Voor de meeste ouders is de seksuele ontwikkeling van hun kind geen gemakkelijk onderwerp. Zal je zoon of dochter ooit een partner krijgen? Gaan er dan geen dingen mis? ‘Geen slapende honden wakker maken’ en ‘Daar is mijn kind nog lang niet mee bezig’ zijn nog steeds veelgehoorde opmerkingen van ouders. En als je kind een beperking heeft, maak je je wellicht nog extra zorgen op dit gebied.

Twee dingen zijn voor ouders heel belangrijk om te weten:

1. Het is normaal dat je je zorgen maakt over je kind.

2. Het is nodig om je kind ruimte te geven om te experimenteren en zichzelf te ontdekken (in contact met andere jongeren, ook seksueel).

Seksuele ontwikkeling

We neigen er als ouders naar om te denken dat seks pas in de puberteit actueel wordt, maar niets is minder waar. De seksuele ontwikkeling loopt al vanaf de geboorte en kent vele kleine tussenfasen. En je ziet het lichaam van je kind veranderen en ook dat kan steeds weer nieuwe vragen (en zorgen) oproepen. Kijk eens waar je kind zich bevindt in deze ontwikkeling en wat kinderen in bepaalde fasen bezig kan houden aan de hand van de volgende informatie.

Wél praten

Het is niet altijd makkelijk, maar wél heel belangrijk om met je kind over seksualiteit te praten. Het is ook goed om te beseffen dat kinderen en jongeren met wie niet of nauwelijks over seksualiteit wordt gepraat, minder weerbaar zijn tegen grensoverschrijdend gedrag van anderen.

Om in te schatten wat je kind wel en niet aankan, hebben veel ouders houvast aan de LOVE-methode.

L = Let op je kind

O = Open communicatie

V = Voorbeeld geven

E = Er zijn voor je kind

Lees meer over de LOVE-methode.

Websites van Rutgers

  • Seksualiteit.nl, voor volwassenen en jongvolwassenen met antwoorden op bijna alle vragen over seksualiteit en relaties
  • Sense.nl, speciaal voor jongeren
  • Zanzu.nl, informatie in 16 talen
  • Pubergids.nl, over hoe je lichaam verandert en hoe je je voelt in de pubertijd, voor kinderen vanaf 10 jaar en hun ouders

Magazine en folders

Andere websites

Online series en tv-programma’s