Jij en je kind in Transitie

Als ouder van een kind met een beperking heb je je vaak al vanaf de geboorte regelmatig zorgen gemaakt over hoe je kind opgroeit en zich ontwikkelt. Je kunt behoorlijk in de ‘zorgmodus’ zitten, en blíjven zitten bij elke nieuwe levensfase die aanbreekt. Dit geldt zeker als je kind in de puberteit komt en zichtbaar bezig is van kind tot volwassene uit te groeien.

Maatschappelijk werker Berna: aan de ene kant wordt je kind zelfstandiger en aan de andere kant heeft het vaak nog steeds – al dan niet blijvend – hulp en steun nodig. Het is niet altijd makkelijk om als ouder een goede balans te vinden: wanneer blijf je zorgen en behoeden voor gevaar of het maken van fouten en wanneer geef je de vrijheid om te experimenteren en zelf te gaan ontdekken? Eigenlijk ben je als ouder net zo in transitie als je kind: je kind leert zelfstandig te worden en jij leert los te laten (ook wel anders vasthouden genoemd). Vraag gerust ondersteuning, bijvoorbeeld aan de maatschappelijk werker van het revalidatieteam.

Loslaten is tijdelijk verlies van houvast. Niet loslaten betekent permanent verliezen van houvast.

Deens filosoof

Dat loslaten gaat natuurlijk niet van het ene op het andere moment. Jongeren geven aan het fijn te vinden als hun ouders nog achter hen staan, ook al gaan ze niet meer mee naar alle medische afspraken. Loslaten heeft ook te maken met vertrouwen. Vertrouwen in de zelfstandigheid van je kind en in de zorgverleners. Als je kind onder behandeling is in de revalidatie kan het helpen om samen het nieuwe volwassenteam te bekijken (zie ‘Mijn Team’), zodat jullie allebei weten bij wie je kind waarvoor terecht kan. En dan kun je je kind bijvoorbeeld helpen onthouden om iemand te bellen als je denk dat dit nodig is.

Meer lezen

Er zijn mooie sites die je verder op weg kunnen helpen. Zoals de site van het Mantelzorgcentrum en de site Op Eigen Benen, waar je als ouder een test kunt doen om te kijken of jij klaar bent voor de overstap. Ook kun je terecht bij ervaringskenniscentrum (Sch)ouders. Dit is een overkoepelende stichting die fungeert als platform voor ouders van kinderen met een lichamelijke beperking, verstandelijke beperking, chronische ziekte en/of ontwikkelingsstoornis

En lees ook hoe Erik, de vader van N, de transitie ervaren heeft. Hij schrijft vanuit zijn ervaring als vader van een kind met een beperking én als orthopedagoog.

Lees de Blog van Karin over hoe zij samen met haar kind door een moeilijke periode heen is gekomen.

Seksualiteit

Seksuoloog Egbert: Voor de meeste ouders is de seksuele ontwikkeling van hun kind geen gemakkelijk onderwerp. Zal je zoon of dochter ooit een partner krijgen? Gaan er dan geen dingen mis? ‘Geen slapende honden wakker maken’ en ‘Daar is mijn kind nog lang niet mee bezig’ zijn nog steeds veelgehoorde opmerkingen van ouders. En als je kind een beperking heeft, maak je je wellicht nog extra zorgen op dit gebied.

Het is natuurlijk ook niet makkelijk voor ouders om hun kind los te laten, zeker niet als dat kind anders is dan andere kinderen. Het komt uiteindelijk wel goed, maar je hebt wel extra zorgen, hoe ga je daar als ouder mee om?

Kim, 22 jaar, heeft een verkort been