Vervoer

Auto- of motorrijden

Je wilt je auto- of motorrijbewijs gaan halen en hebt daar vragen over: kan ik dat wel, hoe pak ik het aan, welke aanpassingen zijn mogelijk en hoe zit het met de kosten? Bekijk dan eens de informatie op de website Nikstekort; deze website is gemaakt voor en door jongeren met een korte arm maar de informatie is ook geschikt voor jongeren met andere aandoeningen.

Veiligheid

De bestuurder van een auto of motor is altijd zelf verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid en die van de andere weggebruikers. De bestuurder moet daarom volgens de wet ‘rijgeschikt’ zijn. Dat wil zeggen: geestelijk en lichamelijk in staat om veilig te rijden. Het halen van je rijbewijs begint dan ook met de beoordeling van je rijgeschiktheid door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) 

Advies en ondersteuning

Voor advies over jouw specifieke situatie kun je terecht bij je revalidatieteam. Als je niet (meer) bij de revalidatie bekend bent, kun je je huisarts vragen om je door te verwijzen naar een revalidatiecentrum in de buurt. Er zijn ook revalidatiecentra waar de deskundige praktische rijgeschiktheid (DPR) van het CBR gelijk bij het proces betrokken wordt.  

Scooter of brommer

En hoe zit dat eigenlijk met een scooter of brommer? Daar zijn op dit moment in Nederland geen speciale regelingen voor maar het is wel goed om dezelfde veiligheidsmaatregelen in acht te nemen die gelden voor motorrijden. Dit kan grote problemen voorkomen als je bij een ongeluk betrokken raakt, ook financieel. Als je onveilig rijdt, ben je namelijk niet verzekerd en keert de verzekering wellicht niet uit. Ook hierover kun je meer lezen op de site van Nikstekort.

Mark in zijn auto