Ik en mijn Leven

Wij zijn jongeren Net Als Jij en wij hebben allemaal een beperking: CP, spina bifida of een aanlegstoornis of amputatie van het been. Maar… wij zíjn niet onze beperking, aandoening of handicap! We willen het maximale uit ons leven halen en ons eigen leven leiden.

Vrienden en daten

Juist in deze fase van je leven ben je aan het uitzoeken wat je wilt. Nu en later. Vrienden zijn belangrijk. Soms is dat lastig, maar het kan ook zijn dat je een vriendengroep hebt die heel goed met jouw beperking omgaat. En als je gaat daten vraag je je misschien af: ‘Wanneer vertel ik het?’. Of misschien vind je het juist vervelend dat jouw handicap meteen zichtbaar is. Weet dan dat wij erachter kwamen dat mensen zonder een aandoening óók issues en onzekerheden hebben.

Handig en verstandig

In jouw leven wil je misschien wel zelfstandig wonen en een opleiding volgen. En daarna een droombaan en misschien nog later wel huisje, boompje, beestje. Of misschien ben je daar nog helemaal niet mee bezig en wil je vooral gezellig uit en naar dat festival. Maar hoe zit het met drank? En drugs? Wat is handig en verstandig? Dit zijn onderwerpen waar je misschien niet zo makkelijk over praat met je zorgverlener. Toch zijn er meer mensen dan je denkt die je niet meteen een preek zullen geven, maar je ook hierbij kunnen ondersteunen. Zodat jij jouw leven kan leiden.

Ondersteuning

Als je vragen hebt, praat er dan toch eens over met je huisarts of een andere behandelaar. Je kunt ook terecht bij je revalidatiearts of één van de leden van je revalidatieteam. Als je niet (meer) bij de revalidatie bekend bent, kun je je huisarts om een doorverwijzing vragen.

Via patiëntenverenigingen kun je vaak in contact komen met mensen van jouw leeftijd met dezelfde aandoening om ervaringen uit te wisselen (CP Nederland, SBH Nederland, KorterMaarKrachtig). Het kan ook fijn zijn om ervaringen van anderen te lezen, zoals de blogs van Max en Veronique. Max vertelt over uitgaan met CP en Veronique vertelt hoe ze het voor elkaar kreeg om zelfstandig te gaan wonen.

Uitgaan

Net als iedere jongere willen ook jongeren met een aandoening of beperking lekker uit gaan. Uit eten met vrienden, een terrasje pakken, naar de kroeg, een feest of naar een festival.

Seksualiteit

Seksuoloog Egbert vertelt hoe hij omgaat met vragen van jongeren over: Ben ik wel normaal? Hoor ik er wel bij? “De antwoorden ontdek je vanzelf door ervaringen op te doen met andere jongeren.”

Zelfbeeld

Psycholoog Nicole vertelt over haar gesprekken met jongeren die vaak gaan over wie ze zijn (of zouden willen zijn) en hoe ze in het leven staan.

Sport

Sporten en lekker kunnen bewegen is essentieel voor je gezondheid, ook voor mensen met een beperking.

Vervoer

Je wilt je auto- of motorrijbewijs gaan halen en hebt daar vragen over: kan ik dat wel, hoe pak ik het aan, welke aanpassingen zijn mogelijk en hoe zit het met de kosten?

Ik had behoefte aan een rolmodel, iemand met een leuke baan, een leuke partner, een voorbeeld waaraan je kan zien dat je best een normaal leven kunt leiden.

Kim, 22 jaar, heeft een verkort been