Ik en mijn toekomst

Hoe zie jij jezelf over 10 jaar? Wat is je ideaalplaatje? Wat zijn je dromen en wensen? En wat moet er nog gebeuren om daar te kunnen komen? Wie heb je daarvoor nodig?

Het is goed om al tijdens de transitiefase stil te staan bij hoe jij jouw toekomst ziet. Vaak denken jongeren met een aandoening trouwens sowieso al eerder na over de toekomst dan leeftijdsgenoten.

Opleiding

Maatschappelijk werker Berna vertelt over hoe ze met jongeren spreekt over wensen voor studeren of werk.

Werk

Maatschappelijk werker Berna geeft haar advies over gaan werken of je bijbaantje of stageplek.

Zelfstandig wonen

Als je volwassen wordt, wil je waarschijnlijk ook zelfstandig(er) gaan wonen. Wat kan helpen daarbij?

Relaties en kinderen

Het is heel normaal dat je je als jongvolwassene onzeker voelt over wie je bent, wie je wilt zijn en hoe je in het leven wilt staan. Je bent namelijk volop in ontwikkeling en er gebeuren veel nieuwe dingen! Misschien krijg je voor het eerst een relatie of heb je voor het eerst seks.

Mijn toekomst? Ik wil ten eerste gewoon lekker mijn studie af hebben. En ik wil vooral ook heel veel gaan reizen. Zeker na m’n bachelor wil ik er ook een jaar tussenuit om zoveel mogelijk te gaan zien. Voor de rest heb ik eigenlijk nog niet zo veel ambities. Ja, gewoon succes hebben met een prima baan.

Sofie is 18 en loopt met een beenprothese