Cerebrale parese of CP

Cerebrale parese (CP) is een houdings- en bewegingsstoornis. De oorzaak is meestal een hersenbeschadiging die vóór de eerste verjaardag ontstaan is. Dit kan al gebeurd zijn tijdens de zwangerschap of rond de geboorte, bv als gevolg van zuurstofgebrek. Maar het kan ook na de geboorte gebeuren, bijvoorbeeld door een ongeluk of een herseninfarct of hersenbloeding.

Elke dag één

CP is in Nederland de meest voorkomende oorzaak van (motorische) beperkingen bij kinderen. Elke dag wordt ergens in Nederland een baby geboren met CP en bijna de helft van alle kinderen in de kinderrevalidatie heeft CP.

Grote verschillen

De symptomen verschillen per kind. Meestal zijn er problemen met bewegen (motorische problemen). Dit wil zeggen dat je moeite hebt met het bewegen van je armen en/of je benen. Daarnaast kunnen er ook problemen zijn met zien, praten, horen, slikken, slapen, en zindelijkheid. Maar ook problemen in gedrag en gevoeligheid voor prikkels komen voor. En er kan sprake zijn van een lagere intelligentie of bijkomende stoornissen zoals epilepsie.

Revalidatie

Behandeling in een revalidatiecentrum helpt je om je op jouw tempo te ontwikkelen. Je oefent om zoveel mogelijk zelf te kunnen en je leert omgaan met je beperkingen. Samen met je revalidatieteam ontdek je wat jouw mogelijkheden zijn en hoe jij nu en in de toekomst zo goed mogelijk kunt (blijven) deelnemen aan de maatschappij. Soms betekent dat behandeling van spierverkortingen of spasmen, anderzijds begeleiding in het vinden van de juiste energiebalans. En je kunt ook hulp krijgen bij bedenken welke school, opleiding of werk goed bij jou past.

Meer informatie

Je kan veel informatie vinden bij patiëntenorganisaties en daar vind je ook vaak lotgenoten: mensen net als jij. Hier kun je veel aan hebben. Victorine is 20 jaar en heeft CP. Zij vertelt: ‘Ik ben sinds kort bekend met CP Nederland. Ik zit ook bij de patiëntengroep op Facebook en dan lees ik daar berichtjes. Dan zie je waar iedereen een beetje mee worstelt.’

CP Nederland is de vereniging van mensen met CP. Op hun website schrijven ze:

De basis voor deze website vormen ervaringen van mensen met CP en ouders van een kind met CP, maar ook broers en zussen, opa’s en oma’s, vrienden en partners zijn welkom. Je kunt hier ook de handige poster ‘Wat is CP?’ downloaden.

Je kunt hier ook de handige poster ‘Wat is CP?’ downloaden.

  • “Wij en CP” is een website met uitleg en veel ervaringsverhalen, die voor en met jongeren met CP is gemaakt.
  • Kennisbank (Sch)ouders geeft informatie over het hebben van een kind met een beperking en/of chronische ziekte, met thema’s als school, opvoeding, relaties en vrije tijd.

Ik had behoefte aan een rolmodel, iemand met een leuke baan, een leuke partner, een voorbeeld waaraan je kan zien dat je best een normaal leven kunt leiden.

Kim, 22 jaar, heeft een verkort been