Nieuwe dingen leren is een sport op zich

Ik ben Mark uit Purmerend. Ik ben 36 jaar, werk als beleidsmedewerker bij de gemeente en heb cerebrale parese.

In dit blog vertel ik over mijn sport: wielrennen. Toen ik geboren werd dachten ze dat ik nooit zou kunnen lopen, praten of leren, maar alle drie zijn me wel gelukt door veel te oefenen. Ik heb het altijd een sport op zich gevonden om nieuwe dingen aan te leren en was dus ook heel gedreven om te leren lopen. Toen ik dat op mijn 8ste kon, ben ik ook gaan fietsen op een driewieler. Ik vond het leuk en ging het steeds meer doen.

Wielercarrière

In de periode dat ik een mbo-opleiding volgde, heb ik bij de fietsersbond geïnformeerd naar mogelijkheden voor wielrennen op een driewieler. Daar was net een project gestart op dit gebied en ik was de eerste aanmelding. Zo rolde ik erin en begon aan een wielercarrière. Ik was de eerste wielrenner in Nederlander die op een driewielfiets reed. In het begin was het pionieren op het gebied van materiaal, voeding en mijn fysieke mogelijkheden. Uiteindelijk heeft het geresulteerd in een mooie carrière met een WK-titel op de tijdrit in 2007 en een vierde plaats op de tijdrit van de Paralympische Spelen in 2008 in Beijing.

Ontdekkingstocht

Naast deze mooie resultaten heeft het mij ook fysieke vooruitgang opgeleverd, ik ben er bijvoorbeeld beter door gaan lopen. Ik kan het anderen dan ook alleen maar aanraden om te gaan sporten. En daarnaast leverde het me natuurlijk ook veel plezier op: je bent buiten en komt op allerlei verschillende plekken, het is eigenlijk steeds weer een soort ontdekkingstocht.

Mark liet zich niet tegenhouden toen hij wilde gaan wielrennen. Ook Neeltje verkende haar grenzen en vertelt in haar blog hoe ze haar wereldreis heeft voorbereid.

TIP: Ben jij ook op zoek naar meer plezier in bewegen? Vraag een fysiotherapeut of sporttherapeut om advies. Je kunt dit ook aan je huisarts vragen of in een revalidatiecentrum (als je daar nog niet bekend bent, dan heb je een verwijzing van je huisarts naar een revalidatiearts nodig).

Lees ook deze blogs: