Voor elk uitgaansprobleem een oplossing

Ik ben Max, ik ben 23 jaar en heb spina bifida. Ik studeer en geniet volop van het studentenleven!

Weer uitleggen…

Laten we eerst even terugreizen naar het begin van mijn studententijd. Dat was best wel even spannend. Iedereen wist na mijn vijf jaar op de middelbare school net dat ik was geboren met spina bifida, en nu moest ik dat weer opnieuw gaan uitleggen aan mijn klasgenoten op het hbo. Nou heb ik daar op zich weinig moeite mee, maar toch is het altijd weer spannend hoe mensen erop gaan reageren. Gelukkig ging dat bij mij vlekkeloos en had ik al snel een aantal leuke mensen ontmoet.

Alcohol

Ik begon met studeren toen ik 17 was, dus alcohol en uitgaan in Utrecht zat er op dat moment nog niet echt in. Een jaar later kon ik eindelijk losgaan! Een periode waarin jongeren normaal weinig nadenken en veel ondernemen. Maar in mijn geval was nadenken toch wel essentieel… Ik moest antwoorden bedenken op vragen als: Kan ik wel katheteriseren (mijn blaas legen via een slangetje) als ik een paar biertjes op heb (lees: dronken ben)? Vaak moet je bij een club je jas inleveren, waar laat ik dan mijn medische spullen? Ik moet heel nodig naar de wc, maar er staat een lange rij… Wat doe ik?

Broekzak

Moeilijke vragen met moeilijke antwoorden. Alhoewel, ik kan altijd nog fatsoenlijk katheteriseren tijdens een avond met veel alcohol. En wat betreft je jas inleveren: soms leg ik uit waarom ik mijn jas het liefst bij me heb en knoop hem om m’n middel. Maar het komt ook wel eens voor dat ik een aantal katheters in m’n broekzak stop. Vrouwen kunnen die dan weer makkelijker in een tasje ‘verstoppen’… Ben je bij een bar waar je vaak komt? Ik vraag wel eens aan het barpersoneel of ze mijn katheterhoesje kunnen bewaren voor als ik ‘m nodig heb. En ja, het gebeurt wel eens dat je blaas op knappen staat en de rij even lang is als de domtoren. Hopelijk leest de politie niet mee, maar ik zie soms geen andere uitweg dan het zogenoemde ‘wildplassen’. En komt oom agent toch even kijken? Dan laat je toch gewoon zien dat het bij jou iets urgenter is en anders gaat dan bij anderen. Is bij mij wel eens gebeurd…

Mensen die je vertrouwt

Voor elk uitgaansprobleem is wel een oplossing. Al is niet elke oplossing even ideaal. Probeer altijd met mensen op stap te gaan die weten van jouw handicap en je kunnen helpen als het nodig is. En heb je de drang om nieuwe dingen uit te proberen? Doe dat alleen als je er zelf 100% achter staat en zorg ervoor dat je met mensen bent die je vertrouwt en die zelf al ervaring hebben met deze nieuwe dingen. Dat geldt eigenlijk voor iedereen, maar voor studenten met een beperking is die zorgvuldigheid net iets belangrijker. Het studentenleven omvat nog zo veel meer dan alleen uitgaan. Ik zou er een boek over kunnen schrijven…

Max laat zich bij het uitgaan niet tegenhouden door zijn beperkingen. Ook Neeltje en Mark deden dat niet: Neeltje ging op wereldreis en Mark werd de eerste wielrenner op een driewielfiets.

Lees ook deze blogs: