Ik en mijn Zorg
Als je tussen de 16 en 18 jaar bent, ga je in Nederland over van de kindzorg naar de volwassenzorg. Dit is sowieso een tijd dat er veel verandert. Met jezelf, je leven en dus ook je zorg. Dit proces noemen we de transitie.
Meerderjarig
Als je 18 wordt, verandert waar je volgens de wet recht op hebt én waar je volgens de wet verantwoordelijk voor bent. Je bent dan namelijk voor de wet meerderjarig. Voor de zorg betekent dat dat je alles mag wat volwassenen mogen, zoals in je eentje beslissingen nemen over je eigen medische situatie.
Meer informatie over de transitie
- Om de overgang van kinderrevalidatie naar volwassenrevalidatie goed te laten verlopen wordt in veel revalidatiecentra tegenwoordig meer begeleiding ingezet. Zorgverleners kunnen daar verschillende tools en hulpmiddelen bij gebruiken. Op de website Op eigen benen vind je een mooi overzicht van deze tools.
- Er is in 2022 een Kwaliteitsstandaard Transitie uitgekomen.
- Deze kwaliteitsstandaard is zowel voor jongeren als voor zorgverleners. Er zijn ook praktische hulpmiddelen (toolkits) gemaakt, die ondersteuning kunnen bieden om de overgang soepel te laten verlopen.
- Meer informatie over de transitie naar de volwassenzorg kun je ook vinden op de website Kind & Zorg.
- Bekijk deze grappige animatie over transitie.
Maak je eigen team
Vaak ken je het team dat om jou als kind heen staat al je hele leven lang. Op het moment dat je 18 wordt, moet je plotseling over naar de volwassenzorg. Dat is best een grote overgang. Je weet niet altijd goed bij wie je voor wat terecht kunt. Daarom hebben wij ‘Mijn Team’ ontwikkeld. Dit is een digitaal hulpmiddel dat je samen met een zorgverlener kunt gaan invullen. Samen bekijk je welke mensen je in jouw begeleidingsteam zou willen hebben. Je maakt als het ware jouw eigen, persoonlijke begeleidingsteam.
Leren assertief te zijn
Gijs van 18 met spina bifida geeft aan dat hij heeft moeten leren assertiever te zijn: ‘Ik merk soms bij mijzelf dat ik wat te lief ben… Bijvoorbeeld als ik een afspraak heb om mijn rolstoel te laten repareren of mijn handbike. Dan heb ik er heel veel last van dat er iets kapot is. Maar als ze dan zeggen: ‘We kunnen ergens over twee weken langskomen’, dan zeg ik al gauw: ‘Oké’. Terwijl ik er wel heel erg last van heb. Ik denk dat het wel gewoon een leerproces is, dat wel komt.
Fleur: kennismakingsgesprek
Fleur van 21 met spina bifida vertelt wat haar geholpen zou hebben bij haar transitie: ‘Ik denk dat je echt moet worden begeleid. Ik zou het bijvoorbeeld fijn gevonden hebben als er meteen een eerste afspraak voor me was gemaakt, voor een kennismakingsgesprek, zodat je zeker weet dat je bij de goede persoon bent. In elk geval wel iets meer dan alleen maar een briefje met allemaal nummers erop, zo van: kijk maar wie je belt en waar je uitkomt.
Transitieroute
Voor de overstap van kindzorg naar volwassenzorg hebben we een routekaart gemaakt waar in staat op welke leeftijd er wat wordt gedaan om je voor te bereiden op de overstap: de transitieroute.
Eigen risico
Daarnaast ben je vanaf je 18e ook verplicht om zorgpremie te betalen en dus om een eigen zorgverzekering te hebben. Bij een zorgverzekering hoort ook een eigen risico. Dat betekent dat je een deel van de zorgkosten zelf moet betalen. Dit is wettelijk verplicht. Wist je trouwens dat revalidatiebehandeling van volwassenen ook onder het eigen risico valt, terwijl de revalidatiebehandeling van kinderen daar niet onder valt?
In de praktijk gaat de aandacht in eerste instantie vaak uit naar het fysieke aspect, terwijl we in de revalidatie zoveel meer te bieden hebben. Natuurlijk is het belangrijk dat je prothese goed zit, maar om echt mee te kunnen doen in de maatschappij is meer nodig: welke mogelijkheden zijn er voor studeren en werken met een lichamelijke beperking, wat is er nodig als je op jezelf gaat wonen en hoe is het met de ontwikkeling van je zelfbeeld? Er verandert zoveel op deze leeftijd waar het revalidatieteam bij kan helpen.
Kinderrevalidatiearts Iris