Zelfbeeld
Psycholoog Nicole: In mijn gesprekken met jongeren gaat het vaak over wie ze zijn (of zouden willen zijn) en hoe ze in het leven staan. Hoe je naar jezelf kijkt noemen we ook wel je ‘zelfbeeld’. Het is heel normaal als je je daar op jouw leeftijd onzeker over voelt. Je bent namelijk volop in ontwikkeling en er gebeuren veel nieuwe dingen!
Ontdekken
Je leert steeds meer zelfstandig te worden en je bepaalt steeds meer zelf hoe je met allerlei (nieuwe) situaties omgaat. Vaak moet je iets eerst meemaken om te ontdekken hoe je dat wilt doen. En soms doe je een minder leuke ervaring op of maak je misschien niet zo’n goede keuze. Dat hoort erbij, dan heb je weer wat geleerd en doe je het daarna weer anders.
Onzeker
Als je een lichamelijke beperking hebt, kan dat je extra onzeker maken. Misschien zie je er anders uit en ben je bang dat anderen dat stom vinden, of heb je steeds het gevoel dat anderen naar je kijken. Of je durft je beperking niet te laten zien en geen korte mouwen of korte broek te dragen als het warm is. Misschien durf je in de kroeg niet op iemand af te stappen die je leuk vindt of ga je maar helemaal niet uit. En misschien vind je het wel te spannend om jezelf letterlijk bloot te geven als je een relatie hebt.
Uit de weg gaan
Lastige situaties uit de weg gaan hoeft op zich niet erg te zijn. Het zorgt ervoor dat je minder te maken krijgt met je onzekerheid. Maar op de langere termijn ben je daardoor misschien toch minder tevreden over jezelf en je leven. Dan wordt het tijd voor actie…
Praten
Als je merkt dat je dingen liever niet (meer) doet vanwege je beperking en daar niet tevreden over bent, dan is het goed om daar over te praten met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld met je familie of vrienden, of met anderen die ook een beperking hebben en dit herkennen.
Psycholoog
Je kunt ook terecht bij een psycholoog. Zij kan je helpen om minder last te hebben van je onzekerheid. En ze leert je omgaan met gedachten of gevoelens die jou tegenhouden. Ze kan je helpen bij jouw zoektocht naar wie je wilt zijn, zodat je daarna met een beter gevoel zelf weer verder kunt.
Als je bekend bent in de revalidatie kun je via je revalidatiearts de psycholoog in je revalidatieteam benaderen. Anders kan je huisarts je helpen een psycholoog te vinden. Je hebt sowieso een verwijzing nodig als je de kosten vergoed wilt krijgen (check de voorwaarden bij je eigen zorgverzekering). Je kunt ook zelf een psycholoog bij jou in de buurt zoeken.
Ik vind het nu heel fijn dat ik mijn verhaal kan delen en dat ik het niet eens hoef uit te leggen. Misschien dat ik dat al eerder had moeten doen.
Fleur, 21, heeft spina bifida
Ik heb zelf nooit echt last gehad van mijn handicap, maar het is voor nieuwe mensen die ik net ontmoet natuurlijk wel super opvallend. Dan worden er ook vragen over gesteld en zo, dat is soms wel irritant. Aan de andere kant is het ook wel weer relaxed, omdat je altijd iets hebt om over te praten met een nieuw iemand. En na twee weken vergeten ze weer dat je gehandicapt bent, dan zien ze dat niet meer, dus zo erg is het niet.
Tim, 19 jaar, loopt met een beenprothese