Laat je niet tegenhouden!

Ik ben Neeltje en ik ben 23 jaar. Ik heb spina bifida en heb daardoor weinig kracht in mijn benen, kan geen lange afstanden lopen en moet mezelf katheteriseren (mijn blaas legen) en zelf mijn darmen spoelen. 

In dit blog neem ik jullie mee in mijn voorbereidingen van mijn eerste grote reis!! Ik vertrek namelijk binnenkort voor drie maanden naar Zuid- en Midden-Amerika. Je zult vast denken: die meid, hoe wil zij ooit gaan reizen, ze moet zichzelf katheteriseren, om de dag haar darmen spoelen en haar onderbenen lijken net satéstokjes…

Zuipvakantie

Ik ben al een paar keer op een zuipvakantie geweest in Spanje, maar zo’n grote reis is toch andere koek. Laatst vroeg iemand me: ‘Waarom ga je niet gewoon in Zeeland op vakantie? Dat is toch ook leuk?’ Ja, dat klopt, maar er bleef toch één vraag aan mij knagen: kan ik, net zoals mijn leeftijdsgenootjes, ook een grote reis maken? En daar kom je maar op één manier achter…

Plasspullen

Samen met een vriendin ga ik rondreizen en backpacken. We blijven ongeveer drie maanden weg. Voordat we een vliegticket konden boeken, moest ik veel telefoontjes plegen en dingen regelen. Zo moet ik ervoor zorgen dat ik genoeg plasspullen heb wanneer ik aan de andere kant van de wereld zit, maar hoe doe ik dat? Ik ga rondreizen dus ik kan geen grote koffer meenemen met alleen maar katheters erin. Ook moet ik erover nadenken dat ik waarschijnlijk niet op alle plekken waar ik kom kan spoelen. Moet ik dan ook iets van laxeermiddel en diarreeremmers meenemen? Welke koffer of rugzak neem ik mee? Ik kan niet de hele dag met een rugzak van twintig kilo rondlopen maar een rolkoffer is ook niet handig…

Out of the box

In veel van de voorbeelden hierboven benoem ik ‘ik kan niet…’ en ‘ik kan geen…’. Hier lopen veel jongeren met een beperking tegenaan, net zoals ikzelf. Het doel van mijn blog is om je te laten zien dat er zoveel mogelijk is maar dat je het vaak op een andere manier – op jóuw manier – moet doen. Hierdoor krijg je vast veel tegenslagen, maar niks is zo gaaf als boven die tegenslagen uitkomen en shinen. Probeer eens out of the box te denken. Van proberen word je geen slechter mens en vaak komen er dan juist bijzondere en mooie momenten op jouw pad.

Dingen uitzoeken

Kortom, er zijn dus veel dingen waar ik aan moet denken voordat ik überhaupt de reis kan gaan voorbereiden. Voor mij was dat in het begin even kut, als ik het zo mag zeggen: ik wilde zo graag reizen, maar ik weet dat ik nooit ‘zomaar’ even kan vertrekken. Het duurde dan ook even voordat ik op onderzoek uitging naar dit alles. Mijn tip voor jou: doe dat niet!!!  Begin zo vroeg mogelijk met dingen uitzoeken, want dit scheelt je een hoop stress. En geloof mij, stress ga je nog genoeg krijgen haha.

Uitdaging

Nu kan het uitstippelen van de reis beginnen. Wij hebben ervoor gekozen om overal minstens twee nachten te blijven slapen. Zo kunnen we op de eerste dag iets actiefs doen en kan ik op de tweede dag uitrusten, zodat ik weer energie heb om de volgende dag weer iets te gaan doen. Gelukkig heb ik een fantastische vriendin die hier rekening mee wil houden. We kennen elkaar door en door en weten goed wat we aan elkaar hebben. Misschien dat ze een keer mijn spoelzak moet vasthouden omdat er geen ophanghaakje in de buurt is, voor ons allebei een uitdaging, maar hey, alles voor the bonding.

Mega trots

Ik weet niet hoe ik het reizen ga vinden en of het allemaal gaat lukken, maar wat ik wel weet is dat ik nu al mega trots op mezelf ben dat ik dit allemaal ga doen en dat alle voorbereidingen in ieder geval geregeld zijn! Laat je nooit vertellen dat je iets niet kan of dat het je niet gaat lukken! Je zult vast tegenslagen krijgen (en geloof me, die krijg je, ik spreek uit ervaring), maar even later sta je weer op en zoek je een manier waarop het wel lukt. Achteraf zul jij versteld staan van hoever jij kunt komen op jouw manier!

Volg mij

Wil je meer weten over hoe ik alles geregeld heb rondom het reizen, hoe ik er zelf in sta en de reis zelf? Volg mij dan op Instagram mis niks! @nelverrijtgaatonline

Lees ook deze blogs: