Zo ‘normaal’ mogelijk leven

Ik ben Kai lin, 27 jaar oud en ik heb spina bifida. Ik werk als kapper

Ik wil graag vertellen over mijn eigen ervaringen met mijn dromen voor later en hoe ik op het moment bezig ben om mijn doelen te bereiken. 

Niet laten tegenhouden

Als kind kon ik soms een beetje angstig zijn als het ging om fysieke uitdagingen, zoals buiten spelen, dagjes weg waar je de hele dag op pad was, sporten enzovoorts. In mijn hoofd kon ik die dingen toch niet, dus probeerde ik ook niet veel uit. Tegelijkertijd wilde ik zo ’normaal’ mogelijk leven. Later kwam ik erachter dat ik me niet meer tegen wilde laten houden door mijn beperking.

Onzekerheid hoort erbij

In de puberteit voelde ik me echt wel onzeker, ik wilde ook uitgaan, op vakantie, shoppen, maar ik durfde niet. Die onzekerheid voelde niet prettig, maar ik kan nu zeggen dat dit echt bij de leeftijd hoort en dat een groot deel daarvan weggaat als je ouder wordt. Ook jongeren zonder beperking hebben onzekerheden. Naarmate ik meer volwassen word, merk ik dat ik me bewuster word van de dingen die ik wil in het leven. En als ik iets wil, dan ga ik ervoor.

Rustig opbouwen

Momenteel werk ik als kapper in een salon. Ik had altijd al gezegd dat ik kapper wilde worden. Maar in de puberteit had ik die droom wat laten gaan omdat ik dacht dat ik dat fysiek niet aankon. Toch bleef de droom van kapper aan me knagen. Na twee jaar universiteit ben ik gestart met de kappersopleiding en ben ik rustig aan thuis een klantenkring gaan opbouwen. Het kappersvak gaf me zoveel energie dat ik de vermoeidheid in mijn benen en rug ervoor over had. 

Sterker

Het werk in een kapsalon vraagt fysiek veel van je. Ik probeer zoveel mogelijk zittend te knippen en als iets echt niet gaat, dan neem ik wat meer rust. Ik merk juist dat dit fysieke werk me sterker maakt en dat ik me niet moet laten tegenhouden door mijn beperking. Als ik echt hulp nodig heb, dan vraag ik dat, maar ik doe bijna alles wel zelfstandig. Ik wil zoveel mogelijk ervaring opdoen als kapper in de salon waar ik nu werk. En later lijkt het me fantastisch om een eigen zaak te beginnen. Ik heb de juiste mensen om me heen die me zullen steunen, en ik weet nu dat ik echt wel meer ben dan alleen mijn beperking. 

Lees meer over werken met een beperking. Lees ook hoe Lisa leerde om te luisteren naar haar lichaam en wat Mark vertelt over ouder worden met een beperking.

Lees ook deze blogs: